Tijdens de algemene ledenvergadering van GroenLinks heeft de afdeling Steenwijkerland Tina Visscher verkozen tot nieuwe voorzitter. De 25-jarige Visscher is momenteel al bestuurslid van Typisch Vollenhove.

Visscher werd bij de bijeenkomst in het Tuk’s T-huis gekozen tot opvolger van Guido van der Veen. Hij fungeerde sinds de heroprichting van de afdeling, begin 2017, op tijdelijke basis als voorzitter. Voor zijn werk en ook privé vertoeft Van der Veen veelal in het buitenland. Het bestuur van GroenLinks is uitermate verheugd met de komst van de jonge Visscher, die voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 al gepolst werd voor een functie binnen de afdeling Steenwijkerland.

Vrouwenrechten

Mede door haar werkzaamheden, studies en stages op het gebied van buitenlandse politiek, vrouwenrechten, conflict transformatie en afvalwatersystemen, is GroenLinks bijzonder verguld met de verkiezing van de talentvolle Visscher. “Ik hoop oprecht dat veel jongeren in Steenwijk en in de buitengebieden door mijn inzet als nieuwe, jonge voorzitter worden aangesproken.”

“Met roots in Sint-Jansklooster en woonachtig in Vollenhove,” vervolgt Visscher, “was ik maar wat blij dat GroenLinks in 2018 twee zetels wist te bemachtigen in de gemeenteraad van Steenwijkerland. Na enkele jaren stemmen te hebben geteld voor Stembureau 20 Kadoelen, wil ik nu graag bijdragen aan ‘mijn’ partij om de groei ook in de toekomst door te kunnen zetten.”

“Langzaamaan valt het kwartje dat er een verandering moet plaatsvinden. Zie de politieke verschuiving die zichtbaar was bij zowel de Europese parlements- als de gemeenteraadsverkiezingen. Die verandering kunnen we alleen in samenwerking met elkaar bereiken. Júist op regionaal niveau is het belangrijk in contact te blijven staan met de lokale bevolking en hen een kanaal te geven om hun stem hoorbaar te maken. Met als het uiteindelijke doel: een nieuwe duurzame toekomst voor onze samenleving,” besluit Visscher.

Raad van State aan zijde GroenLinks

Tijdens de vergadering in Tuk memoreerde fractievoorzitter Ronald van Vlijmen wat er is bereikt in het eerste jaar van deze GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Steenwijkerland. Van Vlijmen: “Opmerkelijk is het feit dat GroenLinks zich keerde tegen diverse uitbreidingen op het gebied van de landbouw, het toerisme en ook Lelystad Airport, en dat de Raad van State nadien op veel van deze onderwerpen aan onze kant stond.”

De bijeenkomst werd besloten met een inspirerende lezing van duurzaamheidsexpert Hedzer van Houten, de voormalig directeur van Woonconcept. Waar bouwbedrijven en woningcorporaties bij de verduurzaming van woningen uitgaan van een bedrag van 50 tot 100.000 euro per huis, en Urgenda een bedrag van 35.000 euro noemt, werkt Van Houten met de stichting Samen Energie Neutraal (SEN) aan een methode die slechts 10.000 euro kost. Binnenkort start in Ansen een proef met het concept van SEN. Van Houten gaf ten slotte ook een mooi voorbeeld van sociale duurzaamheid: het ‘Odensehuis’, een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden.