Fijn dat je wilt weten wat GroenLinks de komende jaren allemaal in de gemeente Steenwijkerland wil gaan doen!

Natuurlijk maken wij groene keuzes die goed zijn voor de gemeente, voor de natuur en voor jou! Als we nu niet snel actie ondernemen, verdwijnt onze groene omgeving en wordt de aarde onleefbaar. Door te kiezen voor GroenLinks draag je een steentje bij aan een leefbare aarde en maak je een keuze waar de kwetsbare mens en natuur beter van worden.

Kies voor groen, kies voor schoon, kies voor natuur, kies voor leven

>Menselijk
>Eerlijk
>Duurzaam

Om het leven op aarde in stand te houden, is het belangrijk om te zorgen voor een schonere wereld. Dat betekent dat we afscheid nemen van kolen, olie en aardgas. Om toch te kunnen blijven leven en werken, wordt elektriciteit (stroom) erg belangrijk. Stroom die we op een veilige manier gaan opwekken (zon en wind), zonder gebruik van kernenergie of verbranden van natuurlijk ‘afval’ (in biomassacentrales).

Het is nog beter om het gebruik van energie (stroom en warmte) te beperken. Dat doe je door de trein of de fiets te pakken en niet de auto. En door je huis goed te isoleren of te kiezen voor een slim (duurzaam) type verwarming. Met verschillende soorten steun wil GroenLinks je daarbij helpen. Het liefst komen we met een vakman gewoon naar jou in je wijk.

Bij dit alles moet het beschermen van onze natuur vooropstaan. Als we er niet snel voor zorgen dat ook kwetsbare planten en dieren kunnen blijven leven, zal de kwaliteit van leven snel achteruitgaan. In Steenwijkerland hebben we veel kwetsbare natuurgebieden. Ze zijn belangrijk voor dieren, maar ook voor mensen.

Zonder het beschermen van deze schitterende natuur kunnen insecten, vlinders en vogels het wel vergeten en daarna wijzelf. Op dit moment weten we dat te veel stikstof hier een heel slechte invloed op heeft. Daarom wil GroenLinks dat er samen met boeren wordt gezocht naar een soort van landbouw die goed is voor mens én dier. Toerisme is belangrijk voor de economie van Steenwijkerland, maar er zijn grenzen die weleens worden overschreden. Dat willen we in betere ‘groene’ banen gaan leiden.

Wonen & zorg

Als we de punten hierboven samen oplossen, zorgen we voor een mooie toekomst voor onze (klein)kinderen. Daar horen natuurlijk veel meer zaken bij, waar GroenLinks altijd al goed voor zorgt: wonen, zorg, onderwijs en cultuur.

Wonen is een recht en iedereen heeft graag een fijne en betaalbare woning op maat. Zeker nu er weinig huizen beschikbaar zijn – of ze zijn onbetaalbaar - moet er worden ingegrepen. De gemeente moet er ervoor zorgen dat er voor de bewoners – en met name jongeren en ouderen – een geschikte woning is. Dan blijven er ook meer eengezinswoningen over voor stellen met kinderen.

Niet iedereen kan altijd het tempo van onze maatschappij volgen en voor hen willen wij ook goed zorgen. Als het eens tegenzit, horen wij de zwakkeren te helpen. Of het nu met een passende woning is, goede (buurt)zorg of maatwerk bij problemen met de gezondheid, schulden of studie/werk.

Op de volgende pagina’s gaan we veel dieper in op de verschillende stand- en actiepunten van GroenLinks, maar vaststaat dat GroenLinks kiest voor groen en voor jou. Vandaar dat wij het ook belangrijk vinden dat jij kunt meedenken en beslissen over wat er moet gebeuren in Steenwijkerland. Nu worden kernen, wijken of buurten weleens overvallen met ideeën en plannen. Wij willen dat jij meteen aan het begin al aan tafel zit voor een open discussie. Vandaar ons nieuwe plan voor een Burgerberaad, dat jou en ons allen gaat helpen bij veel van de plannen. En dus ook bij een groene, gezonde toekomst van deze wereld en onze kinderen. 

Een pdf-versie van ons Verkiezingsprogramma kun je hieronder downloaden, maar je vindt alle standpunten ook via deze pagina.

Heb jij ons complete verkiezings-programma al gelezen?