Donderdag 2 november sluit de internetconsultatieronde om met voorstellen te komen om de voorgestelde vliegroutes van vliegveld Lelystad te verbeteren. Wim Liesker uit Ossenzijl, lid van actiegroep HoogOverijssel, ontdekte een alternatieve route (IN-13) die veel minder overlast geeft voor onze regio.

Tegen ongebreidelde groei luchtvaart

GroenLinks Steenwijkerland is van mening dat de ongebreidelde groei van de luchtvaart niet verenigbaar is met de gestelde klimaatdoelen en natuurbehoud. Het besluit om extra groei te faciliteren door nog een extra vliegveld te openen en grote delen van ons land (waaronder natuurgebieden) te belasten met nadelige milieueffecten en geluidsoverlast had wat ons betreft nooit genomen mogen worden.

Ernstige rekenfouten

De hele procedure rondom de besluitvorming voor de aanleg van vliegveld Lelystad is ook nog eens ondoorzichtig verlopen, waarbij ernstige rekenfouten wat betreft milieubelasting en geluidsoverlast zijn gemaakt. Daarnaast is bij het ontwerp van de vliegroutes geen rekening gehouden met aanbevelingen uit 2009, waarin al werd gesteld dat een herindeling van het luchtruim noodzakelijk zou zijn om toekomstig verkeer naar Lelystad op een goede manier te kunnen afhandelen.

Slechts 1800 meter

Vervolgens is besloten om het verkeer dan maar onnodig laag te laten vliegen, onder de TMA van Schiphol. Inkomend verkeer dat normaliter in een rustige glijvlucht naar de landingsbaan zal dalen, wordt nu gedwongen om gedurende geruime afstand op de vaste hoogte van slechts 1800 meter te vliegen. Daarmee wordt de milieuoverlast voor een groot aantal natuurgebieden en de geluidsoverlast voor inwoners van grote delen van Nederland nog eens extra belast.

Gebrekkige communicatie

Tot slot kenmerkt de hele procedure zich door gebrekkige communicatie naar lokale overheden, burgers en ondernemers in de betrokken gebieden. Naast de gevolgen voor natuur en leefomgeving heeft de uitbreiding van vliegveld Lelystad ook gevolgen voor de regionale economie. Zo is bijvoorbeeld toerisme een belangrijke bron van inkomsten in veel van de getroffen gebieden.

Onze voorstellen en oplossingen:

  1. M.E.R. opnieuw

    GroenLinks Steenwijkerland is van mening dat de berekeningen voor de milieueffectrapportage (MER) opnieuw gemaakt moeten worden. Als deze berekeningen aantonen dat de effecten veel zwaarder wegen dan tot nu is aangenomen, zou dat gevolgen moeten hebben voor het besluit om het vliegveld in 2019 te openen. Daarnaast zou de herindeling van het luchtruim met spoed ter hand genomen moeten worden alvorens vliegveld Lelystad te openen.
  2. Onderzoek overlast

    Onderzoek breed wat de gevolgen van deze nieuwe berekeningen zijn. Niet alleen wat betreft geluidsoverlast voor bewoners, maar ook wat betreft de uitstoot van fijnstof op natuur en milieu in natura 2000 gebieden zoals Nationaal Park Weerribben-Wieden, evenals de verstoring van stiltegebieden en gevaar voor trekvogels. Onderzoek ook wat de nadelige effecten voor de lokale economie zullen zijn. Communiceer de gevolgen duidelijk naar belanghebbenden en geef ze een stem in de besluitvorming.
  3. Vluchten: dalend profiel

    Het ontwerp van de routes voor inkomend verkeer kenmerkt zich door de lange afstanden waarbij op een beperkte vaste hoogte van 1800 meter gevlogen zal moeten worden. Deze routes zouden een dalend profiel moeten krijgen om uitstoot en geluidsoverlast te minimaliseren.
  4. Alternatieve route

    Specifiek voor gemeente Steenwijkerland en met name voor het natuurgebied de Weerribben verzoeken wij om de alternatieve route IN-13 te overwegen. Volgens de beleidsnota van 5 oktober 2017 is deze alternatieve route (die wel over een dalend profiel beschikt) ontworpen voor de dagen dat voorkeursroute IN-11 niet gebruikt kan worden vanwege militaire oefeningen. De beleidsnota spreekt van ongeveer 120 dagen per jaar. Dat is al een derde van het gehele jaar. Het zou in onze ogen dan ook logisch zijn om van IN-13 de hoofdroute te maken en IN-11 helemaal te laten vervallen.

Laat ook jouw mening horen via www.internetconsultatie.nl/lelystadairport (laatste kans: woensdag 1 november!).