De begrotingsvergadering is helaas gelopen zoals verwacht. Veel blijft vaag en er is geen seconde urgentie gebleken. De wethouders en de meeste raadscollega’s waren blij met de begroting, tevreden met de doelen. En de gehaktballen, speklappen en stamppot met spek werden tijdens het gezamenlijke avondeten smakelijk verorberd.

Je zou hier een toon van teleurstelling of cynisme in kunnen proeven, maar het tegendeel is waar.

Er is wel reden voor optimisme en ook reden om hoopvol de komende tijd tegemoet te gaan. Want ook al bleek het niet uit de begroting, ook al bleek het niet uit de reacties: er is iets gaande. De kritische massa neemt uiteindelijk iedereen mee en de kleinste stappen voegen daar iets aan toe.
Een van deze kleine stappen was de discussie over onze motie over een “meetbare klimaatimpact”. Ook al wilde, behalve D66 en GroenLinks, nog niemand de stap nemen om transparant de klimaatimpact weer te geven bij raadsvoorstellen, er was toch een levendige discussie over.

Een ander lichtpuntje: de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s, Verenigde Naties 2015)  zijn voor het eerst opgenomen in een begroting van onze gemeente. Die doelstellingen zijn: einde aan armoede, einde aan honger, gezondheid en welzijn, goed onderwijs, vrouwen en mannen gelijk, schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen, duurzame en betaalbare energie, fatsoenlijke banen en economische groei, innovatie en duurzame infrastructuur, minder ongelijkheid, veilige en duurzame steden, duurzame consumptie en productie, klimaatverandering aanpakken, bescherming van zeeën en oceanen, herstel ecosysteem en behoud biodiversiteit, vrede, veiligheid en rechtvaardigheid, partnerschap voor de doelen.

Het is een breed palet aan doelen, met onder elk doel weer deeldoelen, en die staan nu verankerd in ons beleid. Ook al had het college nog geen idee hoe de verankering precies moet plaatsvinden of hoe dit uitgewerkt zou moeten worden, de stap om deze doelen op te nemen is een begin.

Iets miste ik wel in de tegelplaatjes die ons college als visualisatie had bijgevoegd: de nodige logica. Je kunt er immers misschien wel mooie, Hollandse tegeltjes van bakken, maar als je ze willekeurig ophangt, sla je toch de plank mis.

SDGs-taart

Eigenlijk zouden wij er een mooie taart van moeten bakken (zie de afbeelding boven van het Wedding Cake Model). Met onderaan een laag “biosfeer” bestaande uit een mix van klimaat, bescherming van zeeën en oceanen, herstel van ecosystemen en behoud van biodiversiteit, met ook schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.
De tweede laag erboven geven we de naam ‘maatschappij’, die alleen op een stevige en gezonde laag biosfeer kan worden gebouwd. Met doelen als onderwijs, gezondheid en eten, gelijkheid van vrouwen en mannen, einde aan honger, veiligheid aan land, vrede, veiligheid.
We besluiten met een bovenlaag bestaande uit economische facetten van groei, innovatie, meer gelijkheid en duurzame productie en consumptie. Als puntje van de taart zien wij ten slotte doel 17 schitteren: verbondenheid, waardigheid, partnerschap.

Als je al deze doelen hebt opgenomen in je beleid, en je hier je handtekening onder hebt gezet, dan heb je een belofte gemaakt. Een statement. De komende jaren zal blijken in hoeverre er ook commitment aan is gegeven.

Aan het einde van deze maand is er weer een raadsvergadering. Dat is altijd zo’n moment waar je als raadslid de kans hebt om iets in te brengen en deze keer gaan wij opnieuw deze kans benutten. In het bewustzijn dat het consumeren van vlees enorm veel impact heeft op het klimaat, in het bewustzijn dat veel instituten, overheden en scholen ons al zijn voorgegaan, vragen wij deze keer aan de raad en het college om alle openbare etentjes vanaf nu vegetarisch/plantaardig aan te bieden. Het zou een mooi teken van commitment zijn als wij hier in Steenwijkerland geen overheidsgeld meer verspillen aan vlees en daarmee een bijdrage leveren aan de basis van deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.

Wordt vervolgd.

Stephanie Geurtz

GroenLinks Steenwijkerland