Terwijl de lente buigt naar de zomer en de zorgen over het ontbreken van gezoem in de natuur steeds hoorbaarder worden, terwijl de keuze op de kaarten van veel restaurants in onze gemeente en in onze kantine van het gemeentehuis steeds diverser wordt, terwijl de A12 door steeds meer leden en sympathisanten van Extension Rebellion geblokkeerd wordt, spelen er ook bij ons in de raadszaal vragen over diverse onderwerpen en schakelen wij snel tussen adviesstukken, zoals ‘Huisvesting ontheemden’ en raadsstukken zoals ‘Groenblauw hart voor Giethoorn’, het stationsgebied, woningbouw St Jansklooster, het fietsplan en het klimaatplan. Het is een achtbaan aan onderwerpen en verschillende dynamische processen, met vrijwel gelijke urgentie.

De artikelen in de reeks ‘Groen in de raad’ zijn bedoeld om jullie deel te laten nemen aan het reilen en zeilen van de raad en te vertellen over de onderwerpen die langskomen en over onze GroenLinks-stem daarin, inclusief mijn reflecteren en navigeren. Wanneer ik terugdenk aan de afgelopen maand, aan alle stukken, de overleggen en de discussies in de raad, wordt er één ding duidelijk. De grote meerderheid van mensen die betrokken zijn bij het opstellen van visies, plannen, berekeningen en/of vormgeven van beleid, doen dit vanuit een wil om bij te dragen aan een mooie, leefbare gemeente. Iedereen doet dat met de beste intentie en met de behoefte om maatschappelijk bij te dragen. Op geheel eigen manier en vanuit een geheel eigen drijfveer. Dat is mooi om te zien.

Werkvergadering

In de aanloop naar een raadsstuk maak ik als raadslid van tevoren kennis met een aankomend onderwerp. Er worden werkvergaderingen georganiseerd waarin de raad wordt bijgepraat over een onderwerp, waar vragen gesteld kunnen worden, waar meegedacht mag worden, nog geheel los eigenlijk van de politieke kleur. In zulke vergaderingen zie je vaak al de invalshoeken van de verschillende partijen en ontstaat er een gevoel over de richting van de besluitvorming.

Politieke markt

In de week voor de besluitvormende raadsvergadering wordt de ‘Politieke markt’ georganiseerd. Tijdens zo’n markt worden er aan de wethouder vragen gesteld, kunnen er sterke of zwakke punten in het desbetreffende stuk worden benoemd en worden er moties en amendementen aangekondigd. En last but not least, er ontwikkelt zich tijdens deze markt een richting. Er wordt zichtbaar welke partij welke richting kiest en waar je zelf op wilt uit- en kán komen.

Adviesstuk

Soms liggen er ook adviesstukken voor tijdens een Politieke markt. Een stuk waarover nu nog niet wordt besloten, maar waarmee de wethouder het advies van de raad vraagt. En met dit advies kan de wethouder de koers in een plan bepalen.

Zo stond er op de agenda van de Politieke markt in mei het adviesstuk ‘Huisvesting asielzoekers, statushouders en ontheemden’, waarin werd gevraagd of wij als gemeente actief op zoek willen gaan naar ruimte voor een opvanglocatie én welke voorwaarden wij hieraan wensen te koppelen? Nog maar een paar weken geleden werd een motie van GroenLinks met dezelfde vragen bijna unaniem door college en raad afgewezen. Alleen D66 gaf aan dat wel te willen, waarmee de motie met 25 tegenstemmen het niet haalde.
Maar goed, uiteindelijk gaat het erom dat de vraag er nu eindelijk is. En samen met onze eigen werkgroep hebben wij onze GroenLinks-inbreng vormgegeven. Ja, GroenLinks vindt dat wij zo spoedig mogelijk op zoek moeten gaan naar geschikte locaties, en dat in nauwe samenwerking met de omwonenden van kansrijke locaties. En ook in het proces dat daarop volgt, wil je telkens je inwoners meenemen in de uitdaging, de noodzaak én in de oplossing. Met als doel draagvlak te creëren en te behouden.

Het advies van de meerderheid van onze Raad léék behoorlijk hard: ‘Nee, wij willen niet dat het college nu actief op zoek gaat. We denken wél na over onze inbreng, als het zover is’. Uiteindelijk klinkt dat hard, maar kan het ook worden gezien als een oprechte zorg over het welzijn van de eigen mensen. En sterker nog, misschien is het een gewone, eerste reactie met het doel te beschermen en te behouden van wie en wat je lief is. Wie zou hier niet zijn handtekening onder zetten?
Waar ik in deze discussie hoop uit put, is het gezamenlijke uitgangspunt dat wij beseffen dat deze opdracht binnenkort toch van het Rijk gaat komen. En als het zover is, moeten wij snel kunnen schakelen. Want dát heeft de raad wel unaniem toegezegd. Wij zijn een gemeente die de verantwoordelijkheid neemt op het moment dat het gevraagd wordt. Die plek in onze harten hebben wij.

Ik hoop dat ons college en onze ambtenaren dat ook zo interpreteren en zich voorbereiden op de opdracht die eraan komt. Namelijk meer inzet en mogelijkheden voor het opvangen van mensen die op de vlucht zijn. Wij zullen in het bewustzijn van deze noodzaak ook de komende maanden onze stem laten horen.

Inspreekmomenten

Op een Politieke markt en bij raadsvergaderingen is er ook ruimte voor insprekers. Inwoners van onze gemeente of hun vertegenwoordigers, mogen dan vijf minuten lang hun kant van het verhaal komen vertellen. Ze kunnen zo de raad nog een advies meegeven of de raad attenderen op een voor hun belangrijk stuk in een plan. Regelmatig spreken er betrokken inwoners, bijvoorbeeld over Scala of Icebear, ondersteund door hun achterban.
Ook deze maand namen tientallen inwoners van Giethoorn de moeite om aanwezig te zijn bij een Politieke markt om hun insprekers zichtbaar te steunen. Het ging om het agendapunt ‘Groenblauw hart voor Giethoorn’. Een plan opgezet en ingediend door het college samen met Giethoorns Belang en de ondernemers uit Giethoorn. De insprekers waren onder andere voorzitters van deze laatste twee en de raad werd nota bene afgeraden voor dit plan te stemmen. Zelf als dat zou betekenen dat er helemaal niets van zou worden uitgevoerd.

In de afgelopen vijf jaar werd er op allerlei manieren samen aan gewerkt. Een plan dat Giethoorn meer in evenwicht brengt met toerisme, leefbaarheid, bereikbaarheid en de natuur. En er ligt een plan. Met zoveel mogelijk opgehaalde input, door diverse momenten van inspraak. Een proces met momenten van frustratie, met steken die vielen en zorgen over of het allemaal wel goed zou komen. Vanuit die zorgen waren de bijdragen van de insprekers duidelijk. Vooral de verbindingsweg zat hen dwars. Hierop zou het plan aangepast moeten worden. Met nog een paar andere punten, zoals woningbouw en parkeren, die nog niet tot tevredenheid in dit plan waren verwerkt.

Input van inwoners neem je als raad zeker serieus. In de week na deze Politieke markt was er veel ‘gezoem’. Men kwam elkaar tegen in Giethoorn. Mails met gedachten en oplossingen gingen heen en weer.

Raadsvergaderingen

De raadsvergadering van deze maand was verdeeld over twee avonden. Op dinsdag stonden onderwerpen op de agenda als delegatiebesluiten (tot waar geven wij bevoegdheden aan het college en wat is daarbij juridisch, maatschappelijk en politiek van belang) en de Lokale Adaptatie Strategie (hoe gaan wij met de uitdagingen van het veranderende klimaat om en hoe bieden wij onze inwoners veiligheid in extremere weersomstandigheden). Dat waren best ingrijpende stukken, waarbij wij onze zorgen uitspraken en wederom aangaven dat wij de Omgevingsvisie missen. En opmerkten dat bij een Lokale Adaptatie Strategie volgens ons vooral ook de link gelegd moet worden met het überhaupt voorkomen van klimaatschade.

Het agendapunt Giethoorn had een tweede avond in de raadsagenda gekregen. Ik zou hier een hele verhandeling over die avond kunnen schrijven, maar je kunt via deze link de hele avond meebeleven en (vanaf 1.41.41 uur) ons standpunt horen?.

Als spoiler meld ik wel alvast: het plan is unaniem aangenomen en volgens mij ging iedereen met een goed gevoel naar huis. Raadsleden van alle aanwezige partijen hadden ingestemd met het iets aangepaste plan. De wethouder, het college, ambtenaren en inwoners van Giethoorn, inclusief de ondernemende inwoners, en de raad kunnen verder met de invulling en uitwerking.

Persoonlijk ben ik heel benieuwd waar tijdens het participatieproces de kink in de kabel is gekomen en wat wij er met z’n allen van kunnen leren. De toezegging van de wethouder om hier werk van te maken, stemde mij optimistisch. Ik denk dat wethouder Bram Harmsma opgelucht en trots naar huis ging. Na een spannende avond waarbij hij te horen kreeg in hoeverre de raad hem akkoord op dit plan gaf. Trots op een raad die kritisch is en duidelijk richting geeft, kaders stelt en controlerend bezig is. En ook trots op het gedane werk van zijn ambtelijke team. Hard werk, veel inzet, proberend overal aan te denken en integraal af te wegen.

De agenda

Voor de komende periode staan er wederom urgente en spannende onderwerpen op de agenda van de raad. Tijdens de aankomende werkvergadering wordt de raad meegenomen in de stand van zaken betreffende het Klimaatplan, het Plan van aanpak Omgevingsplan en het Handboek 'Wijzigen Omgevingsplan’. In de Politieke markt zullen de onderwerpen Huisvesting Arbeidsmigranten en het Fietsplan een dominante rol innemen. De werkgroepen zijn al volop aan de slag met het voorbereiden van de stukken.

En uiteraard staat de Perspectiefnota, die in juli besproken zal worden, met voorbereidende momenten op de agenda.

De perspectiefnota

Deze week lag de papieren versie van de Perspectiefnota 2023-2027 op de mat. Een nota waarin duidelijk wordt hoe onze gemeente er financieel voorstaat, wat de plannen zijn en of doelen wel of niet behaald zijn.
Mijn eerste indruk: netjes, duidelijk en met uitdagingen die helder zijn beschreven. Ook fijn om te lezen dat ruim 80 procent van de plannen goed lopen en doelen worden behaald. En in deze onrustige tijden is het zeker ook goed aandacht te hebben voor de dingen die goed gaan en die onder controle lijken. Maar ook dat het goed is om te zien dat het bewustzijn van urgentie steeds concreter wordt, als het gaat om de noodzaak onze planeet leefbaar te houden. Voor onszelf en sterker nog voor iedereen en alles op deze planeet.

Wat ik zo bij het eerste lezen een beetje miste was de zelfkritische noot, de uitdaging om voor onszelf de lat hoger te leggen, om te versnellen, om meer van onze inwoners te vragen. Meer draagkracht te creëren en in te zetten op vertrouwen. Als college en raad achter stukken staan waarin duidelijk wordt dat wij inzetten op veranderingen, omdat wij de noodzaak zien en de urgentie voelen, dan vragen wij veel van onze inwoners en daar hebben wij ook over nagedacht…. Dat stukje mis ik nog een beetje. Maar zoals gezegd, dit na een eerste keer doorbladeren van het stuk.

Wordt vervolgd!

Groene en sociale groet

Stephanie Geurtz

Meedoen?

Wil je op een van de onderwerpen aanhaken, meedenken en/of -doen, neem dan contact op met stephaniegeurtz@gmail.com (fractievoorzitter) of ellen@fam-lameris.net (voorzitter).