In de serie ‘Groen in de raad’ doet raadslid Stephanie Geurtz verslag van haar reilen en zeilen in de gemeenteraad van Steenwijkerland

Daar is ie dan: de eerste raadsvergadering in mijn nieuwe thuisgemeente Steenwijkerland. De eerste keer officieel plaatsnemen op de plek die nu vier jaar lang de plek blijft van waaruit ik bij kán en mag dragen aan deze gemeente. En terwijl ook de raadsleden Steven Bunt en Mirjam Slomp officieel werden geïnstalleerd, ademde ik een paar keer diep in en dan is het ineens echt.

De raad begint met de eerste stappen in deze nieuwe periode. Velen kennen elkaar al, hebben vier jaar met elkaar samengewerkt, sommigen zijn helemaal nieuw, de stemmen zijn opnieuw geteld en hier zijn er winsten en hier zijn er verliezen. Veranderingen zijn er. En veel is stabiel.

Het besef is er: we zijn begonnen!

Mijn maidenspeech is op het moment dat wij met de raad in gesprek zijn over het vormen van een coalitie.

Die speech ging over winnen, verliezen en stabiliteit. Over plaatselijke belangen, over onze inwoners, over democratie en hoe belangrijk het is om de komende vier jaar te bouwen aan meer vertrouwen daarin. Over de grote uitdagingen waar wij middenin zitten en die deze periode op ons afkomen. Zoals het bijhouden van de snelheid van verschillende transities tegelijk.

Vertrouwen

Voor mij staat een ding aan de basis van alles. Vertrouwen in elkaar en dat je samen altijd sterker staat! Dat een akkoord op hoofdlijnen met ruimte voor alle partijen van belang is. En dat het goed is om te horen dat de uitnodigende partijen daar net zo in staan.

Ik kijk ernaar uit om in gesprek te gaan en het te hebben over de speerpunten die wij als GroenLinks deze periode echt op de kaart willen zetten. De afgelopen fractievergaderingen gingen onder andere ook over deze vragen. Wat willen wij hebben bereikt over vier jaar? Wat zijn onze vergezichten en hoe bereik je die?

De kans is er nu om speerpunten in te brengen, om in dit akkoord al GroenLinkse inhoud te verankeren. Ik heb er heel veel zin in om aan de slag te gaan!

Groene groet,

Stephanie Geurtz

Fractievoorzitter GroenLinks Steenwijkerland