De bijdrage van Stephanie Geurtz over de Perspectiefnota, uitgesproken in de Gemeenteraad van 4 juli 2023.

Deze raadsvergadering is een bijzonder moment. Op de agenda staat de Perspectiefnota. Een moment waarop het gesprek van de raad over de stand van zaken gaat. En over hoe nu verder. Een moment waarop het bestuur en de daarbij betrokken mensen binnen deze gemeente feedback krijgen. Waar je aan de bijdragen, houdingen en moties kan zien of de raad tevreden is; tevreden met alle prestaties, alle ingeslagen wegen, alle grote en kleine stappen die zijn gezet.

Er wordt doorlopend aan gewerkt, op elke afdeling, binnen elk team, binnen B&W, binnen de raad en los daarvan ook binnen elke partij. En wij hebben geleerd vooral te focussen op “Wat gaat er goed?”. Dat is belangrijk en nuttig. Het geeft energie.

En bij het lezen van deze Perspectiefnota kon je niet anders dan constateren dan: er gaat veel goed. Wij lijken in controle te zijn, halen onze doelen en houden geld over. Iets om trots op te zijn – en dat meen ik oprecht!

Complimenten aan iedereen die hier een steentje aan bij heeft gedragen! En dat zijn naast alle mensen hier in huis ook - en misschien wel vooral - onze inwoners. Voor hen is dat - wat hier in dit boekje staat - dagelijkse realiteit.

Het college heeft veel in gang gezet, de zoektocht naar hoe je raadsbreed goed kan samenwerken, of hoe je inwoners kan betrekken. Er wordt gewerkt aan lokale en regionale brede samenwerking en daarnaast oprecht gezocht naar mogelijkheden om de randvoorwaarden van het leven - nu en in de toekomt - zo goed mogelijk in te richten. Kansen om eerlijk te geven, te steunen en te ondersteunen als het nodig is, te stimuleren, uit te dagen en de verschillende transities zo goed mogelijk samen te doorlopen. Dat is nogal wat!

Echter, het is ook een moment waarop de raadsleden het beleid toetsen aan partijeigen grondbeginselen.

  • In het belang van mens, dier en natuur.
  • In het belang van het klimaat en het grotere geheel.
  • In het belang van onze inwoners, onze waardevolle natuur en onze culturele eigenheden.

 

Voor ons - nu en hier. EN voor alle generaties na ons.

Iedereen zou hier zijn handtekening onder kunnen zetten, toch? Het is mooi om te zien dat wij vaak een gemeenschappelijke basis hebben. Een basis van waaruit keuzes worden gemaakt. Keuzes over hoe en wanneer je al die doelen wilt bereiken. Wat volgens jou - volgens je eigen partij en achterban - nodig is om hiervoor te doen, in gang te zetten, uit te voeren.

Het moment van de Perspectiefnota is zo’n moment. Een moment waarop je de kans krijgt om bij te sturen, te focussen en het tempo te veranderen.

Deze Perspectiefnota is een bijzonder document. Er zijn bijna geen problemen, bijna alles ligt op koers. Of het nu gaat om woningbouw, werk en economie, samen - redzaam, vitaal platteland, duurzaamheid, leefbare steden en kernen of onze financiën. Alles krijgt vooral groene stippen, die zoveel betekenen als: Gaat goed!

En dan bekruipt mij toch een onbehagelijk gevoel van ... nou laten wij zeggen… onrust, ongeduld... er is nog zo veel te doen!

De stand in de zomer van 2023 …..

  • geen Omgevingsvisie,
  • geen Klimaatplan,
  • een aantal prachtige woningbouwprojecten sneuvelden vanwege onze eigen woonagenda,
  • wij wekken nog lang niet voldoende energie op
  • laat staan dat ons elektriciteitsnet er klaar voor is,
  • de biodiversiteit holt achteruit,
  • onze agrariërs leven nog steeds in onzekerheid,
  • er zijn regelmatig insprekers die de vinger op de zere plekken leggen.

 

En ja, wij hebben het ook goed hier, beter dan in veel andere plaatsen. Mijn grootouders leerden mij al: “Als je het beter hebt dan anderen, bouw je een langere tafel en geen hogere hekken.”

GroenLinks wil ons college nógmaals op het hart drukken om wel degelijk, nu al, op zoek te gaan naar locaties voor de opvang van mensen op de vlucht. Spreidingswet of niet, GroenLinks is ervan overtuigd dat het past bij en in onze gemeente.

Met de ingediende moties wil GroenLinks kenbaar maken dat er op een aantal onderwerpen – volgens ons – nog het een en ander zou moeten gebeuren - willen wij onze gemeenschappelijke doelen halen.

Wij zijn blij dat een aantal van onze moties al aan de voorkant door anderen werden mede-ontworpen, gesteund of aangescherpt, of juist iets ruimer gemaakt.

En uiteindelijk vol overtuiging mede werden ondertekend. Dank hiervoor.

Onze eerste motie gaat over de Omgevingsvisie, samen met de VVD hebben wij deze geformuleerd en vragen hierin het college om:

  • “duidelijke kaders en ruimte voor de raad” aan te geven en een aantal sessies over de Omgevingsvisie te organiseren waarbij de raad zich gaat buigen over thema’s als :

> Hoe zien ons buitengebied en onze kernen er in de toekomst uit?

> Het streefbeeld te schetsen, te werken aan de agenda en de realisatiestrategie.

En ook het klimaat en de biodiversiteit hebben nog meer aandacht en urgentie verdiend!

GroenLinks heeft hiervoor de moties hittestress, energieopslag en biologische groen ingediend, waarbij wij vragen:

  • om zorg te dragen voor een goed plan bij hittestress en het voorkomen daarvan, samen met Veur Elkaar,
  • te zoeken naar locaties voor mogelijke energieopslag, samen met BGL,
  • al onze groenaankopen alleen nog biologisch te doen. Samen met Veur Elkaar.

En afsluitend volgt de gezamenlijke motie van D66, PvdA en GroenLinks over:

  • het volgens ons zo gewenste burgerberaad!
  • waarbij wij onszelf - als gemeente - uitdagen om een verdiepende slag te maken als het gaat om participatie en democratie.