In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 19 december pleitte GroenLinks-fractievoorzitter Stephanie Geurtz voor het versneld huisvesten van een aantal statushouders.

“Iedereen weet welke problemen er bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel en haar buurtgemeenten zijn ontstaan”, aldus Geurtz. “In Ter Apel verblijven honderden mensen die de status van asielzoeker hebben, maar nergens terecht kunnen. Omdat er niet voldoende huisvesting wordt aangeboden, verblijven zij vaak maanden en maanden in het opvangcentrum. Dát was daar echter nooit voor bedoeld. Al lang is bekend dat de situatie mensonterend, Nederland onwaardig en slecht voor de gezondheid is. En bovendien zorgt dit voor polarisatie in de samenleving.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag 16 december 2023 zei de Nationale Ombudsman: ‘Zoals er met Ter Apel wordt omgegaan, dat is onbehoorlijk bestuur’ en een stuk verderop ‘Tweeduizend asielzoekers, niet meer. Dat kan als je maar echt wilt. Maar dan moeten andere overheden gewoon hun werk doen en zich behulpzaam opstellen ten aanzicht van de collega’s. Echt je best doen daar gaat het om. En dat doen ze nu niet. En dat vind ik onbehoorlijk.’

Niet genoeg

In de media werd Steenwijkerland afgelopen week als een van de weigergemeenten bestempeld. Afgelopen zaterdag heb ik in het radioprogramma Kopwijzer, van onze lokale omroep RTV Slos, gezegd dat dit wel genuanceerder gebracht had mogen worden. Wij doen als gemeente wat wij moeten doen en dat doen wij in regionaal verband.

Maar wij zien ondertussen dat wat ‘we moeten doen’ niet genoeg is om het tij in Ter Apel te keren. Want of er nu wel of niet een Spreidingswet komt - door welke kamer dan ook en wanneer dan ook - de mensen in Ter Apel hebben nu hulp nodig: de inwoners, de bestuurders, de buurgemeenten, de ontheemden en de statushouders.

GroenLinks heeft hierover de afgelopen jaren al vaker vragen gesteld en in de Gemeenteraad naar draagvlak gezocht voor ‘iets meer doen’. En ik stel opnieuw die vraag: gaan wij hier in Steenwijkerland ‘iets meer doen’ en een aantal statushouders versneld hierheen halen en huisvesten? Statushouders die nu in het volle Ter Apel al maanden wachten op een plek ergens in het voor hun nog onbekende - maar hoopvolle - land. Statushouders die hier hun toekomst willen opbouwen, die medelander en inwoner van een gemeente willen worden en hun stinkende best zullen doen om iets bij te dragen aan deze mooie gemeente. En dat kan wellicht in de flexwoningen die bij demissionair minister de Jonge klaarstaan.

Gaan wij Steenwijkerland ook in de ogen van de Ombudsman behoorlijk besturen? Ik geloof dat deze gemeente het kan!”

Tot zover het pleidooi van Stephanie Geurtz, dat is verwoord in onderstaande motie.

De motie werd ontraden door wethouder Smit, die pas eind januari het 'bredere gesprek' wil aangaan. Verder wel veel sympathie in de raad, ook vragen naar concretere stappen van het college, maar de slotsom is dat er weer niets gebeurt. 'Te triest voor woorden," aldus Stephanie Geurtz.