Ook afgelopen week was het weer raak, vertelt Herma Coumou uit Blankenham aan GroenLinks. “Er was een gigantische rookontwikkeling, die nog nooit zo erg is geweest.”
De afgelopen maanden klaagden meer inwoners uit de gemeente, aan alle kanten van Nationaal Park Weerribben-Wieden, over deze rookoverlast bij GroenLinks, bij de gemeente en ook bij de provincie.

In een brief van Coumou aan de gemeente Steenwijkerland wijst ze ook een schuldige aan: “Het is het gemeentebestuur van Steenwijkerland zelf dat zich niets aantrekt van de verandering van ons klimaat, van de schade van de rietverbranding van ons natuurgebied de Weerribben, en niet te vergeten, van de rookoverlast voor haar inwoners. Waarom negeert u de zorgen én de klachten van de bewoners rond de Weerribben?”

De nood is hoog, zo blijkt uit de brief van Coumou, zelf een arts: “U heeft ons vele malen gedwongen, dag en nacht, onze ramen en deuren te sluiten! (…) U neemt een loopje met de aan de lagere overheden in Nederland opgelegde plicht om ten behoeve van het klimaat/milieu beleid ten uitvoer te brengen om de vorming van fijnstof, methaan, enz. te verminderen.” Coumou besluit met: “Wanneer u weigert voor uw inwoners op te komen en het verbranden van riet blijft toestaan (…), rest alleen nog het vragen van een rechterlijk oordeel.”

Rietverbranding in het Woldlakebos (Weerribben-Wieden)
Rietverbranding in het Woldlakebos (Weerribben-Wieden)

Handhaving moeilijk

Over deze problematiek heeft GroenLinks al eerder vragen gesteld aan het college van B&W, maar de antwoorden waren onbevredigend en een oplossing lijkt er maar niet te komen. Fractievoorzitter Ronald van Vlijmen: “De gemeente zou in gesprek zijn met alle betrokken partijen om te bekijken welke afspraken en beleidswijzigingen nodig zijn om de overlast te verminderen. Wat is nu de stand van zaken?”

Volgens het college, in antwoord op de vragen van GroenLinks, is “handhaving in de praktijk lastig vanwege de moeilijke bereikbaarheid van plaatsen waar riet wordt verbrand. Soms is de overlast ook niet te herleiden tot een enkele plaats en is er een cumulatie van meerdere bronnen.”

Drones

Van Vlijmen: “Het instellen van een meldingsplicht kan die handhaving bevorderen, eventueel met behulp van drones. De vraag is echter of de gemeente wel adequaat wíl handhaven. Uit het gebied klinken daar vaker veel twijfels over richting GroenLinks. De genoemde brief onderschrijft die stelling.”

Volgens de huidige regels mag zomermaaisel onder strikte voorwaarden verbrand worden. GroenLinks vindt dat dat niet meer kan en wil dat graag gewijzigd zien. Daarbij is GroenLinks uitdrukkelijk van mening dat de extra kosten van het níet verbranden van riet niet ten laste van de pachters mogen komen.