In Wetering, een dorp ten westen van Scheerwolde, zijn eieren van hobbykippen aangetroffen met een te hoge PFAS-waarde. Momenteel worden ook eieren van andere eigenaren van hobbykippen in de directe omgeving onderzocht. De Steenwijkerlandse fractie van GroenLinks maakt zich zorgen over deze onderzoeksresultaten.

De onderzochte eieren blijken 2,6 keer zo veel PFAS te bevatten dan volgens de norm is toegestaan, meldt onderzoeksbureau Normec Groen Agro Control uit Delfgauw. Dit bureau ontving de eieren en onderzocht ze in het laboratorium. Naar aanleiding van de landelijke commotie rondom PFAS bij eieren van hobbykippen - ongeveer een maand geleden - stuurden de eigenaren van de kippen enkele eieren toe, om ze laten testen. Momenteel worden ook de eieren van drie of vier hobbyhouders uit de directe omgeving onderzocht op het PFAS-gehalte. Het gaat om eieren van vrijlopende hobbykippen, dus niet om eieren van professionele pluimveehouders.

Gezondheidsrisico’s

Het Voedingscentrum adviseerde recent om eieren van hobbykippen met een te hoge PFAS-waarde niet te eten, vanwege gezondheidsrisico’s. PFAS is een verzamelnaam van verschillende chemische stoffen die normaal gesproken niet in het milieu voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld in anti-aanbakpannen, blusschuim en pesticiden. De stoffen breken nauwelijks af, waardoor ze zich kunnen ophopen. Daarom worden ze ook gezien als bedreiging voor het ecosysteem. Volgens het Voedingscentrum kun je van deze stoffen ziek worden, als je er gedurende meerdere jaren te veel van binnenkrijgt. De stoffen kunnen volgens dit centrum het immuunsysteem negatief beïnvloeden.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten, trekt de fractie van GroenLinks in Steenwijkerland nu aan de bel. „Het is niet onverwacht dat dit gebeurt, gezien de landelijke ontwikkeling, maar wél zorgwekkend”, vindt fractievoorzitter Stephanie Geurtz. „Vooral omdat het hier gaat om een locatie op een steenworp afstand van beschermd natuurgebied De Weerribben-Wieden. Los van het effect op de gezondheid van de hobbyhouders, vraag ik me ook af of dit een indicator is voor de natuurwaarden.”

Effect op natuur?

Geurtz roept daarom nu via schriftelijke vragen het college van burgemeester en wethouders op om opheldering te geven over deze situatie. „Ik wil vooral weten welke maatregelen de gemeente zou moeten treffen om inwoners hierover te informeren, maar vooral ook om de volksgezondheid te beschermen en de natuurwaarden van Natura 2000-gebied te waarborgen.”

Geurtz vraagt het college ook om dieper te graven: „Ga in overleg met de provincie Overijssel, waterschap Drents Overijsselse Delta en het rijk en beoordeel of het nodig is om de bron van PFAS op te sporen en eventueel te saneren. Is het sowieso bekend of er in de omgeving van Wetering activiteiten zijn of worden verricht die mogelijk tot deze verontreiniging hebben geleid?” Ook wil Geurtz weten of het college naar aanleiding van de testresultaten een reden ziet om breder in kaart te brengen of er ook op andere locaties in deze gemeente en in de buurt van natuurgebieden sprake is van PFAS-vervuiling."

Bron: Website Steenwijker Courant, 20 mei 2025, Ook opgenomen in de papieren editie van 23 mei.