Tijdens de raadsvergadering van11 februari 2025 heeft GL samen met PvdA en D66 een motie over sierteelt in de gemeente Steenwijkerland ingediend. Deze motie werd helaas met 5 stemmen voor en 21 stemmen tegen verworpen.
Hieronder de tekst van de inleidende tekst gesproken door onze fractie voorzitter Stephanie:
"Voorzitter, geachte raadsleden,
De natuur en de gezondheid van onze inwoners verdienen bescherming. De gemeente Steenwijkerland erkent de zorgen over sierteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar stelt een langdurig proces voor zonder directe maatregelen. Dat is niet genoeg. De impact op waterkwaliteit, biodiversiteit en onze leefomgeving vraagt om daadkrachtig beleid.
Uit onderzoek blijkt dat gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor insecten, vogels en het bodemleven. Ons oppervlaktewater raakt vervuild, wat negatieve gevolgen heeft voor drinkwater en de natuur. Daarnaast nemen steeds meer studies de link tussen gewasbeschermingsmiddelen en ernstige gezondheidsrisico’s, zoals neurologische aandoeningen, serieus. Rechterlijke uitspraken bevestigen dat het voorzorgsbeginsel moet gelden: bij twijfel over veiligheid, kiezen we voor bescherming.
Sierteelt is grotendeels gericht op export en draagt niet bij aan de voedselvoorziening. De schade blijft echter lokaal: achteruitgang van natuur, vervuild water en ongezonde leefomstandigheden voor omwonenden. Gelukkig bewijst de opkomst van biologische bollenteelt dat het anders kan. De natuur kan floreren zonder schadelijke stoffen.
Daarom pleiten GroenLinks, PvdA en D66 gezamenlijk voor een vergunningsplicht voor sierteelt, met uitzonderingen voor biologische en milieuvriendelijke teelt. Dit geeft de gemeente de mogelijkheid om de gezondheid van haar inwoners en de natuur daadwerkelijk te beschermen, zoals andere gemeenten dat al succesvol doen.
Wij willen niet wachten tot de schade onomkeerbaar is. Dit is het moment om te kiezen voor schone lucht, schoon water en een gezonde toekomst.
Daarom roepen wij het college op om:
1. Het beleid Buitengebied zo aan te passen dat sierteelt vergunningsplichtig wordt;
2 Hiertoe op korte termijn met een voorbereidingsbesluit te komen dat ziet op de wijziging van de specifieke gebruiksregels, maar daarin mogelijke afwijkingen voor biologische teelt dan wel teelt waar geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen en hierbij aan te sluiten bij de systematiek van Opsterland, Westellingerwerf ea Friese en Drentse gemeenten.
Dank u wel."
De volledige tekst van de motie Sierteelt is te vinden op de pagina Moties hieronder.
En het verslag van de raadsvergadering is hier te zien.