Pieter van der Ploeg
In de warme voorzomer van april 2018 zijn mijn vrouw, zoon (inmiddels, net zoals onze dochter al lang weer het huis uit), hond, katten en ik in Paasloo komen wonen. Na meer dan een kwart eeuw in de Zutphense binnenstad te hebben gewoond, werd het tijd voor een plek in het buitengebied. Althans dat leek ons een goed plan. Meer groen om je heen, meer vogels, kortom: meer natuur. Het doet je elke keer meer realiseren dat we onderdeel zijn van een ecosysteem. Daardoor leer je ook steeds meer en beter de omgeving waarderen en inzien dat alles een plek heeft, dat ervaar je heel anders dan in een stedelijke omgeving.
Vanuit mijn technisch gerichte studie in Delft (Werktuigbouw-Energievoorziening) ben ik steeds werkzaam geweest in de energiewereld. Tot voor kort was ik beroepsmatig bezig als strateeg bij netwerkbedrijf Alliander met de issues en kansen rond klimaat en energietransitie. Daardoor besef ik heel goed wat de gevolgen zijn van ongebreidelde groei en het opmaken van alle op aarde beschikbare grondstoffen. We zijn aan het potverteren, aan het vervuilen van ons eigen nest en het verknoeien van de toekomst van anderen. In de omgeving waar ik nu woon zie je heel goed dat de natuur zich heel goed kan herstellen. En dat tijd en geduld een met recht schone zaak is. Een omgevallen boom kun je opstoken of laten liggen als grondstof voor insecten, schimmels en andere planten. Betekent dat je iets verder moet kijken dan vandaag of morgen. Natuurbeheer en een goede balans in een ecosysteem is echt lange termijn werk.
Ook heb ik geleerd vanuit mijn werk dat technisch gezien er veel, heel veel mogelijk is. Maar zonder de sociale en maatschappelijk-bestuurlijke aspecten van de samenleving en onderlinge relaties tussen mensen aandacht te geven en je daarin te verdiepen, bereik je met techniek alleen helemaal niets. Mooie idealen werken pas als je beseft dat je anderen mee moet krijgen.
Leefbaarheid en welzijn voor mens en natuur zijn essentiële waarden die ik bij GroenLinks terugzie. Daarom ben ik ook actief bij GroenLinks. Tevens ben ik overigens ook al meerdere jaren lid van de PvdA.
Vanwege mijn achtergrond op gebied van duurzaamheid en energie (wat me blijft interesseren), gecombineerd met mijn politieke affiniteit werd ik gevraagd om aan te sluiten als burgerraadslid in Steenwijkerland. Ik ben dat nu ruim een jaar. Ik probeer vanuit die positie ons raadslid Stephanie Geurtz zoveel mogelijk te ondersteunen met advies in de voorbereiding van raadsvergaderingen.
Hetty Joustra
In 2020 zijn wij, mijn man Rik de Swart en ik, aan de Wetering komen wonen. Nadat onze 3 kinderen het ouderlijk huis hadden verlaten en mijn ouders kleiner wilden wonen, zijn wij uit Woerden vertrokken en hebben we het huis van mijn ouders gekocht. Ik had daar als kind van 1983-1984 ook al gewoond, totdat ik het VWO in Steenwijk heb afgerond en Orthopedagogiek ging studeren in Utrecht. Daar ontmoette ik Rik en hebben wij ons gezin gesticht. Onze kinderen kwamen regelmatig logeren bij opa en oma, dus de Wetering is voor ons bekend terrein en wij voelen ons zeer bevoorrecht om in dit prachtige natuurgebied te mogen wonen.
Als orthopedagoog en GZ-psycholoog ben ik al jaren werkzaam binnen de autismehulpverlening. Sinds 2010 verspreid ik, samen met 3 oud-collega’s, kennis over een methodiek die zich richt op het stimuleren van sociale gerichtheid, communicatie en initiatief bij (jonge) kinderen en jongeren met autisme (Pivotal Response Treatment, PRT). Binnen de Omega Groep ben ik momenteel betrokken bij het oprichten van zorg op maat met deze (PRT) behandeling voor het jonge kind. Daarnaast geef ik les binnen de RINO groep, een bij- en nascholingsinstituut voor GGZ professionals, geef ik supervisie en maak ik deel uit van de Stichting Autisme Jonge Kind.
In mijn vrije tijd speel ik volleybal, zing in een popkoortje en ben leesbuddy op de praktijkschool. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van theater, tuinieren, yoga, zwemmen in het open water en schaatsen.
Politiek stemde ik altijd al op Groen Links, maar mijn motivatie om daadwerkelijk lid te worden kwam na een lezing van Kathalijne Buitenweg, destijds nog tweede kamerlid voor Groen Links. Haar woorden raakten mij en zetten mij aan om me aan te sluiten bij Groen Links Steenwijkerland. Al geruime tijd is bekend dat we ons leven anders zullen moeten inrichten, om ervoor te zorgen dat generaties na ons ook nog op deze planeet kunnen leven. Samenleven vereist ook eerlijk delen en de bestrijding van (kansen) ongelijkheid. Het samengaan van GL en PvdA lijkt mij in deze dan ook een win-win situatie: oog voor het milieu, de kwetsbaarheid van de natuur, het belang van biodiversiteit in combinatie met oog hebben voor inclusie.
Tijdens de campagne PvdA- GL werd mij gevraagd om burgerraadslid te worden. Uiteraard heb ik hierover na moeten denken, vanwege tijdsinvestering en invulling. Het huidige politieke landschap heeft mij het zetje gegeven op het verzoek in te gaan.
Mijn ervaring en netwerk binnen de jeugdhulpverlening zal helpen mee te denken over thema’s die raken aan de WMO en de Jeugdwet.
Als burgerraadslid van Steenwijkerland zal ik mij dan ook op die gebieden bezig gaan houden, om zo de fractie te mogen ondersteunen.
Uiteraard maak ik graag kennis met andere GL en PvdA leden.