Put reageerde eerder dit jaar op de roep om versterking van het bestuur. Na een aantal maanden te hebben meegedraaid, werd hij onlangs tijdens de jaarvergadering in wijkcentrum De Wielewaal in Scheerwolde unaniem verkozen tot voorzitter. In de afgelopen periode werkte Put, woonachtig in Wetering, al hard aan een verbetering van de structuur van de afdeling.

Mijn eerste doel is om de afdeling verder te versterken en te vergroten”, aldus Put, “en gezamenlijk te werken aan een menselijkere, duurzame en eerlijke samenleving voor iedereen. Ook wil ik veel nadruk leggen op het tegengaan van een verdere klimaatverandering. Dat is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Het moet bijvoorbeeld voor iedereen, arm of rijk, haalbaar worden om energieneutraal te wonen en te leven. Er is dus veel werk te doen.”

Naast Put werd Ysbrand Visser (Steenwijkerwold) verkozen tot secretaris. Martien Spitzen (Oldemarkt) was in het bestuur al actief als penningmeester. De partij heeft onlangs op diverse politieke thema’s nieuwe specialisten aan zich weten te binden en is nog op zoek naar potentiële burgerraadsleden en een medewerker voor de verschillende social media-kanalen. Opvallende gastspreker tijdens de jaarvergadering was Wim Stapel, voormalig VVD-raadslid, met een uitgebreide presentatie over het ontwikkelen van windmolenparken.

Opmerkelijke groei

In september schreef GroenLinks in Steenwijkerland het 65ste lid bij. Dat betekent een stijging van het ledenaantal met bijna vijftig procent sinds de partij in 2018 met twee zetels terugkeerde in de gemeenteraad. GroenLinks is in Steenwijkerland aanzienlijk groter dan de lokale afdelingen van GroenLinks in Hardenberg, Dalfsen en Ommen sámen. Opmerkelijk, want tegenover de ruim 44.000 inwoners in Steenwijkerland tellen die drie gemeenten samen meer dan 100.000 inwoners (en 55 GroenLinks-leden).

Roland Put
Roland Put

Fractievoorzitter Ronald van Vlijmen van GroenLinks verklaart een deel van het succes uit de principiële en markante opstelling van GroenLinks in de gemeenteraad. Van Vlijmen: “Wij staan vaak alleen in de raad, maar onze keuze voor met name natuurbescherming en biodiversiteit wordt wel duidelijk gewaardeerd. Opvallend is dat ons afwijkende standpunt af en toe ook door de Raad van State wordt onderschreven.”

Collega-raadslid Aletta Makken wijst ook op de positie van GroenLinks binnen het sociale domein in Steenwijkerland. Makken: “Ik snijd heel vaak thema’s aan op het gebied van emancipatie, jongeren en huisvesting.” Makken diende onlangs ook het Initiatiefvoorstel Tiny Houses in, dat mikt op een gemeentelijke pilot voor betaalbare en duurzame huizen.