Twee voorstellen van GroenLinks om de laaggeletterdheid in Steenwijkerland aan te pakken, krijgen de steun van wethouder Trijn Jongman.

GroenLinks-raadslid Aletta Makken heeft gisteravond in de gemeenteraadsvergadering een vurig pleidooi gehouden voor het verbeteren van de aanpak van de forse laaggeletterdheid in Steenwijkerland. Op verzoek van GroenLinks kwam wethouder Jongman daarop over de brug met twee toezeggingen: het aanpassen van de documenten van de gemeente en het verbeteren van een speciale toolkit.

Met dat laatste kunnen niet alleen professionals herkennen of iemand met een forse taalachterstand kampt, maar kan iedereen in de nabijheid van laaggeletterden dat ontdekken. Deze toolkit is er ook al op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. GroenLinks wil dat de bestaande toolkit tegen laaggeletterdheid wordt verbeterd, zodat die niet alleen bruikbaar is voor professionals.

Heldere pictogrammen

Makken vroeg nadrukkelijk aan de wethouder wat de gemeente zelf gaat doen om laaggeletterden tegemoet te komen. Makken: “Past de gemeente de website aan met heldere pictogrammen? Is de wethouder bereid om de ambtelijke stukken in gemakkelijk leesbare taal te gaan schrijven, zodat die voor iedereen toegankelijk zijn? Als wij, als gemeente, zeggen dat wij wat willen doen aan laaggeletterdheid, dan zullen wij zelf ook aanpassingen moeten gaan doen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven liefst 555 voorbeeldteksten ter beschikking voor alle gemeenten. Deze geweldige teksten zijn gewoon te downloaden en aan te passen aan onze eigen gemeente.”

 

Wethouder Jongman gaf uiteindelijk toe actie te ondernemen om de website en de documenten toegankelijker te maken voor laaggeletterden. Ook wil ze aan de slag gaan met de toolkit. Daarop kreeg ze ook van GroenLinks de steun voor haar meerjarenbeleid.

 

Meer informatie: Lezen en schrijven