De aloude wetten van de economie, de lineaire economie, hebben hun langste tijd gehad. Tijd voor de circulaire economie, aldus Hans van der Kraan uit Tuk.

Bron: Opregte Steenwijker Courant, maandag 16 oktober

Als interieurarchitect bestrijkt Hans van der Kraan een breed vakgebied. Uitvaartcentra gaf hij een passende inrichting en vorm, maar ook wielerzaken van Specialized kregen dankzij hem een eigen signatuur. Ook maakte Van der Kraan naam met zijn meubellabel Weder. Gaandeweg ontdekte hij de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Over waarde toevoegen aan afgeschreven producten, met een sociale en lokale insteek, hield Van der Kraan onlangs een inspirerende lezing voor de afdeling Steenwijkerland van GroenLinks.

Onvrede

Versleten producten kunnen we niet meer doodleuk afschrijven, verbranden of op een vuilnisbelt dumpen. Er is, legt Van der Kraan uit, een transitie nodig naar een nieuw soort economie. Zo stuitte hij zelf 7 jaar geleden op afgeschreven kantoormeubelen die er nog prima uitzagen. Zonde! `We waren klaar met opdrachtgevers die zeiden “doe alles maar nieuw”. Het voelde gewoon niet goed. Alleen maar vanwege een nieuwe huisstijl stonden kelders vol met meubilair dat nog goed was. Uit onvrede wilden we het anders gaan doen.'

Hij specialiseerde zich met collega Caroline Molenaar in een tweede leven van kantoormeubelen en plakte daar het label Weder op. Dat was niet een kwestie van `even pimpen'. Een hoogwaardige vormgeving stond voorop, evenals een sociale component. `Wij werken samen met sociale en praktijkleerwerkplaatsen. Niet vanwege lage kosten, maar vooral uit idealisme. Zij vragen gewoon een marktconforme prijs.'

Zijn Studio Wederzijds ontwikkelt nu kwaliteitsproducten met het label Weder, die er als nieuw uitzien. `Neem de duizenden schoolstoelen die overal in Nederland staan. Het onderstel daarvan is onverslijtbaar. Wij zorgen voor een nieuwe zitting en leuning, gemaakt van jute dat wordt verhard met plantaardig plastic. Die worden op locatie vervangen,' aldus Van der Kraan.