Half november ging onze fractievoorzitter Stephanie Geurtz op bezoek bij Wetland Wonen in Vollenhove. In het fraaie, ronde kantoorgebouw van deze woningcorporatie sprak zij met directeur-bestuurder Marcel Timmerman en Corine Vennink, manager Klant & Maatschappij. Vanuit de duurzame bouwsector schoof ondergetekende aan.

De ontmoeting kwam tot stand op uitnodiging van Wetland Wonen (WW) en aangezien Stephanie dit jaar is begonnen als raadslid in Steenwijkerland, was het voor haar een goede gelegenheid om opnieuw kennis en contacten op te doen in het maatschappelijke werkveld. WW laat zich wat dat betreft ook niet onbetuigd, want de woningcorporatie bracht recent een werkbezoek aan Harlingen, de gemeente waar Stephanie tot maart nog raadslid was! Het laat zien dat WW echt moeite doet om te leren en te verbinden en voorbeelden te zoeken.

Participatie

In het gesprek passeerden talloze onderwerpen, ideeën, plannen en beperkingen de revue. Zoals het belangrijkste: de zeven projecten waaraan WW werkt in Blokzijl, Steenwijk, St. Jansklooster en Oldemarkt. Aan De Vesting in Steenwijk wordt bijvoorbeeld gebouwd met de nodige inbreng (participatie) van de toekomstige bewoners. Een traject dat extra prijzig is en - vooruitkijkend naar de toekomst (nieuwe Omgevingswet) - die verbeterde participatie is niet altijd een zegen, aldus WW. Want de woningbouw moet eigenlijk snel ‘door’ en als je daarom met een uitgewerkt en concreet plan komt, is dat misschien wel sneller gerealiseerd, maar is de kans op weerstand ook groter.

Het is ook in onze gemeente hard nodig dat er snel meer huizen gebouwd gaan worden en daarom intensiveert WW de contacten met de gemeente. Het kost immers veel tijd om een project vlot te trekken, met alle voorbereidingen, het verkrijgen van vergunningen en het aanleggen van de infrastructuur (wegen, enz.).

Opmerkelijk is dat er niet veel gedaan kan worden voor jongeren, omdat die - zo heeft WW onderzocht - liever een huis kopen in plaats van huren van een corporatie. De gemeente vroeg in dit kader (en ook voor statushouders) om flexwoningen, maar daar ziet WW niet veel heil in. Want wat is het perspectief voor die woningen in de toekomst? Ook aan het bouwen van grotere appartementencomplexen brandt WW liever haar handen niet. Zijn die op de lange termijn nog wel verhuurbaar? En wat wordt de toekomstige vraag, als er vooral veel ouderen zijn? Die wonen liever in een soort hofje, ook al geldt dat niet voor iedereen.

Bewezen technieken

WW kiest uiteindelijk liever voor zekerheid. Dat blijkt ook uit de keuze voor ‘bewezen technieken’ als het gaat om het duurzamer maken van woningen (isolatie, zonnepanelen en warmtepomp). Voor nog groenere of meer circulaire keuzes (gebruikte en herbruikbare materialen) is geen ruimte. Wel voor nieuwe zonnepanelen in de komende twee, drie jaar (op alle woningen behalve appartementen).

WW is liever volgend en ontbeert ook de kennis voor bijvoorbeeld circulaire aanbestedingen. Het is degelijk, die stellingname, maar voor de toekomst – waarin ook de bouw steeds minder CO2 mag uitstoten - waarschijnlijk niet voldoende. Overigens zijn er ook genoeg huurders die zelfs isolatie ‘niets’ vinden, omdat het ‘gedoe op zolder’ geeft.

Geld

WW noemt haar beleid een keuze voor realiteitszin in een wereld vol onzekerheden. ‘Als je te veel  ambities opstapelt, met bijvoorbeeld alle ideeën van minister Hugo de Jonge, dan mis je de juiste focus.’ Dat blijkt ook wel uit het feit dat er weliswaar meer geld in kas blijft door het afschaffen van de verhuurdersheffing (afdracht aan het Rijk), maar hetzelfde geld is ondertussen alweer ‘zes keer’ uitgegeven aan posten als de inflatie, de hoge energiekosten, de verduurzaming en aan de oplopende rente. Zelfs het realiseren van de genoemde zeven plannen wordt al moeilijk. En ook het schrijven van scenario’s voor ‘goed en slecht weer’ is bijna niet te doen als bijvoorbeeld de prijzen of het aanbod van bouwmaterialen steeds wijzigen.

Tot slot gaat het bij WW uiteindelijk altijd om de betaalbaarheid van de huur. Wat dat betreft heeft WW wel een sociale keuze gemaakt door de huren te laten afhangen van het inkomen. Gunstig voor mensen in de laagste inkomenscategorieën. Ondertussen worden de woningen van WW wel steeds verder verbeterd en daardoor ook duurder.

Tekst: Ysbrand Visser