Terwijl onze voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verkondigt dat Europa zich bezint op de relatie met China, zodat er naar mogelijkheden wordt gekeken om de stroom van goederen vanuit dat land te beperken, terwijl wij hier in Nederland Pasen en Ramadan vieren, ons college de raad om advies vraagt betreffende windenergie, het klimaatplan helaas van het eerste kwartaal richting laatste kwartaal van het jaar verschoven wordt, terwijl de wereld dus volop beweegt, hebben wij hier in de gemeenteraad van Steenwijkerland een eerste succes kunnen boeken.

Museum

Het speelt al jaren, een heus Steenwijker museum. Een museum van en voor Steenwijkerland. Verschillende musea en Galerie Steenwijk onder één dak, verbonden met alle windstreken in onze mooie gemeente. Er is breed samengewerkt en er is een inspirerend plan gemaakt: met erfgoed, geschiedenis, hedendaagse kunst én uiteraard Hildo Krop in de stallen van Spijkervet. Plus een nieuw te bouwen pand aan de Gasthuisstraat. Er is breed draagvlak onder de bevolking voor de realisatie van dit project. De vele vrijwilligers, de dertienhonderd leden van de historische vereniging Steenwijk (en omstreken), regionale kunstenaars, schrijvers en de mensen die werken in - of genieten van - het culturele deel van onze gemeente.

Hildo Krop

Hildo Krop (foto boven, in zijn atelier; bron: Nationaal Archief) werd op 26 februari 1884 in Steenwijk geboren en geniet een grote bekendheid als vrij beeldhouwer en stadsbeeldhouwer in Amsterdam, waar hij in 1970 overleed. Naast beeldhouwer was hij ook ontwerper en socialist. Het socialisme heeft Krop inspiratie gegeven voor veel van zijn werken. Hij was overtuigd strijder voor een betere samenleving en meer gelijkheid en solidariteit.

Het was Herman Gorters gedicht Pan (de god van de natuur) dat diepe indruk op hem maakte:

Arbeiders, wat is het grootst geluk dat u wacht?
Is het de rijkdom, de wellust, ’t rijk eten?
Neen, het is diepst in de Natuur te zijn,
Alles dan haar vergeten.

Toen ik dit stukje poëzie van Krop las, dacht ik: mooi, dat wij samen met zijn beroemde beelden ook deze inspiratie een bijzondere plek kunnen geven en verankeren in onze gemeente!

Circulair

Wij bouwen dit museum om geschiedenis te behouden, om de kennis van handwerk, gewoonten, het leven van toen met alle veranderingen en de continue ontwikkeling van mens en natuur te koesteren en door te geven aan toekomstige generaties. En dat in het bewustzijn van de klimaatverandering en de uitdagingen waarvoor wij staan. Voor ons was het niet de vraag of wij vóór of tégen dit plan zijn, voor ons was de vraag hóe je dat bewustzijn uitdraagt bij de realisatie van dit project. 

Bouw het daarom circulair. Laat zien dat het kan. Laat zien dat de oplossingen er zijn. Dat wij door beleid te maken, zelf die voorbeeldrol kunnen vervullen - het kan gewoon! Het draagvlak voor de realisatie van het museum in Steenwijkerland zal volgens ons nog steviger worden.

Met deze oproep vroeg ik mijn collega-raadsleden om ons College de opdracht van circulair bouwen mee te geven. En aangezien onze wethouder, Trijn Jongman (PvdA), in een eerdere vergadering al had aangegeven dit te willen en te kunnen doen, had ik goede hoop dat deze motie zou worden aangenomen. Circulair aanbesteden ging een iedereen nog te ver, maar de motie werd aangepast en samen met de PvdA, CDA, D66 en CU dienden wij hem opnieuw in. En met meerderheid van stemmen konden wij aan het College inderdaad vragen om een flinke inspanningsverplichting voor circulaire bouw van het museum. Een mooi uitgangspunt voor de komende tijd! Ik kijk ernaar uit om de uitvraag voor bouwbedrijven te zien en daarin terug te lezen dat circulair bouwen de uitdaging is.

…. En door

In de Politieke Markt van deze week wordt door het College een advies van de raad gevraagd. Een bijzonder moment. Eindelijk wordt ook hier in de gemeente weer over windenergie nagedacht. Tot op heden heeft de meerderheid van de raad weten te voorkomen dat hier mogelijkheden voor werden gecreëerd. Nu geeft wethouder Marcel Scheringa (CU) aan dat wij onze energiedoelen niet halen als wij bij de energieopwekking niet flink wat stappen bijzetten. En hij vraagt met de kennis van nu om opnieuw te kijken naar de opties van windenergie.

Ons burgerraadslid Pieter van der Ploeg heeft in de werkvergadering aan de discussie deelgenomen en duidelijk gemaakt dat GroenLinks hier zeker kansen ziet. En bovendien de noodzaak ziet om anders met energie om te gaan. En dat wij naast energie besparen ook voor regelmatige en groene stroom moeten zorgen. Samen met onze inwoners zullen wij de mogelijkheden moeten onderzoeken en ervoor moeten zorgen dat lusten en lasten eerlijk verdeeld worden. 

Ook op RTV Slos was Pieter aangeschoven in het programma Kopwijzer. Het was een leuk gesprek met Kimberly de Jonge over Pieter en zijn rol als burgerraadslid. Hier kun je het gesprek terugluisteren: RTV Slos (rtvslos-gemist.nl).

Wordt vervolgd ….

Groene en Sociale groet

Stephanie Geurtz

Kijk en leestips

(Heb jij ook een lees/kijk/luistertip? Laat het weten aan stephaniegeurtz@gmail.com.)