De dagen tussen kerst en oud & nieuw ervaar ik altijd als bijzondere dagen. De kortste dag is geweest en ik word opgeladen door de energie van het samenzijn met de familie, vrienden en dierbaren.
Om blij van te worden
Het is ook een tijd van overdenking over wat goed ging, afwegen van belangen en de focus kiezen. De afgelopen twee jaar boden mij een mooie landing in Steenwijkerland. Als je iets achterlaat en opnieuw wilt aarden, gaat dat het beste op een organische manier. Het was een periode van verkenning, van ontmoeten, van ontdekken van tradities, gewoonten, van de ‘mores’. In het eerste jaar als raadslid hier in de gemeente Steenwijkerland werd in een debat nog wel eens gezegd “Mevrouw Geurtz is hier nog niet zo lang hier, voorzitter – maar ….” Afgelopen jaar heb ik dat steeds minder op deze óf een andere manier gehoord.
Moties
Als ik zo naar dit jaar in de raad terugkijk, denk ik meteen aan een aantal moties die wij dit jaar hebben ingediend. Het jaar begon met de motie voor de opvang van mensen op de vlucht. Helaas niet aangenomen. (Je kan hier de raadsvergadering bekijken; vanaf 2.36 min gaat het over deze motie en de redenen waarom men hier niet in kon meegaan.) Later in dit stuk kom ik hier nog op terug.
Een andere motie ging over circulair bouwen van het nieuwe museum. Circulair aanbesteden ging voor iedereen nog te ver, maar het amendement werd aangepast en samen met de PvdA, CDA, D66 en CU dienden wij een motie in. Met meerderheid van stemmen konden wij inderdaad aan het College vragen om een flinke inspanningsverplichting voor de circulaire bouw van het museum. Of het museum er wel of niet komt zal de komende tijd afgewogen moeten worden, maar als het er komt, dan is ‘circulair’ verankerd in het ontwerp, de bouw en de bekostiging (lees: Groen in de raad - De wereld draait door).
De Omgevingswet vraagt al een hele poos om onze aandacht. Het college heeft besloten om ons telkens een stukje ‘staand’ beleid te laten verankeren in de gemeentelijke systemen. Zo hebben wij het afgelopen jaar regelmatig stukken zien langskomen waarin wij werden gevraagd om in te stemmen met reeds bestaande verordeningen en plannen. Vaak een logische actie en tóch hadden wij hier zo graag een andere volgorde gezien.
Volgens GroenLinks is het belangrijk om eerst eens heldere kaders te stellen. Iets waar de raad voor is geïnstalleerd. Hoe zien wij Steenwijkerland in de toekomst? En dán pas kritisch kijken naar beleid. Wat kan worden overgenomen? Welk beleid gaat naar de tekentafel? Om dáár te bepalen waar wij willen versnellen, waar wij meer aandacht voor willen hebben. In juli riepen wij samen met VVD en de CU dan ook op om na het zomerreces samen met de gemeenteraad te starten met het vormgeven van een Omgevingsvisie. Met 22 stemmen voor werd deze motie Samen vormgeven Omgevingsvisie aangenomen. Alleen CPB stemde tegen. Begin 2024 zullen wij hier dan ook vast wel stappen in maken.
Emoties
Naast alle moties en amendementen die wij (mee) ingediend hebben, gebeurt er natuurlijk nog zoveel meer in en om de raad en zijn leden. En ook in de fractie. Het is mooi om te zien hoe het vertrouwen in elkaar groeit; je leert elkaar steeds beter kennen en weet waar je elkaar kan vinden. En ook waar het botst en wrijft.
Bij het onderwerp huisvesten van statushouders zie je nog een enorm verschil als het gaat in hoeverre wij gezamenlijk iets kunnen doen. De opvattingen lopen hier ver uiteen. De laatste motie van het jaar lijkt in eerste instantie dan ook een teleurstelling. In mijn pleidooi refereerde ik aan de Nationale Ombudsman die het weekend ervoor in de Volkskrant werd geciteerd: “Zoals er met Ter Apel wordt omgegaan, dat is onbehoorlijk bestuur”. En een stuk verderop: “Tweeduizend asielzoekers, niet meer. Dat kan als je maar echt wilt. Maar dan moeten andere overheden gewoon hun werk doen en zich behulpzaam opstellen ten opzichte van de collega’s. Echt je best doen, daar gaat het om. En dat doen ze nu niet. En dat vind ik onbehoorlijk.” Einde citaat (je kan hier de vergadering terugkijken, vanaf 3.09 min.)
Met 25 tegen 1 werd de motie weggestemd. Waar wel breed draagvlak voor was, werd ook duidelijk: “Er moet iets op korte termijn gebeuren!”.
Handtekening
Afgelopen jaar was een bewogen jaar. Aan alles is voelbaar dat er verschuivingen plaatsvinden. Aan de ene kant zien wij oorlog, terreur, globale machtsveranderingen en de gevolgen van de klimaatverandering. Én: wij zien een sjeik pleiten voor het stoppen met fossiele grondstoffen en met alle diplomatieke inzet weten uiterst bekwame mensen unanimiteit te bereiken. Eensgezindheid. Over het grote doel. Fossiele grondstoffen stoppen. De stappen zullen worden genomen.
De duurzame werelddoelen - VN afspraken uit 2015 - zijn dit jaar in onze gemeentelijke begroting geland. De industrie zit al midden in de transitie. Groene energie, plastic recyclen, hergebruik van bouwmateriaal, gebruik van biobased materiaal: het is en/of komt allemaal in beweging. Consumenten vragen meer en meer om lokale en goede producten. Steeds meer mensen zien de kansen en de impact van deze transities. De doelen worden breed omarmd. Met de meerderheid kunnen wij onze handtekening zetten onder doelen als: geen armoede, geen honger, schoon water, verantwoorde consumptie en productie, partnerschap om doelstellingen te bereiken…
Wij zijn er nog niet. Jan Rotmans schrijft in zijn boek De perfecte storm: “Hoewel we lang niet hebben gedaan wat nodig is en we voor enorme uitdagingen staan, ben ik toch optimistisch. Want vanuit het transitie denken weet ik dat we crises nodig hebben om echt te kunnen veranderen. En ook dat we dieper moeten kijken, namelijk onder de oppervlakte waar de golven nu wild en hoog zijn. Dan zie je hoeveel moois er al gebeurt in de onderstroom, en hoe snel die aan kracht wint. Bovendien zie ik een nieuw integraal bewustzijn ontstaan”.
In het klein betekent het voor de raad niets meer of minder dan dat wij bijvoorbeeld steeds meer circulair aanbesteden, kaders opstellen die bijdragen aan de doelen en de heftigste schokken van de transities weten op te vangen.
Ik kijk ernaar uit om komend jaar nieuwe stappen te zetten, met een steeds groter wordende groep mensen. In het besef én het vertrouwen dat het samen kan.
Ten slotte wens ik alle lezers een vredig, liefdevol en gezond 2024!
Groene en sociale groet,
Stephanie Geurtz
Fractievoorzitter GroenLinks, gemeente Steenwijkerland
P.S. Wil je meer weten over GroenLinks in de gemeenteraad Steenwijkerland? Abonneer je op de nieuwsbrief (mail naar steenwijkerland@groenlinks.nl) en lees het nieuws rondom verschillende thema’s op onze website of check RTV Slos.